
1- قدردانی و تعامل کارکنان:
همه ما بیشترین ساعات خود را در تعامل کارکنان شرکتی که در آن مشغول هستیم، میگذرانیم. طبیعی است اگر جهت ایجاد احساس خوب در خودمان و همکار خود برای ایجاد ارتباط مؤثر تلاش کنیم. این موضوع درواقع باید جزو اولویتهای ما قرار گیرد. برای اینکه شما از خطرات احتمالی در محیط کار در امان باشید شاید لازم سیاستهای خاصی را سرلوحه خودتان قرار دهید. قدردانی و تشکر یکی از راههایی است که منجر به ایجاد تعامل سازنده با دیگر کارکنان میشود. تعامل کارکنان با یکدیگر اگر مثبت باشد به افزایش انگیزه و پشتکار تیمی تبدیل میشود. درنتیجه پروژههای موجود با سرعت و دقت بیشتر پیش میروند. اینکه شما احساس کنید اگر مشکلی برایتان به وجود بیاید و یا در مواقعی نتوانید وظایف خود را بهدرستی انجام دهید همکارتان از شما حمایت کند، احساس لذت بخشی است.
بسیاری معتقدند تعامل کارکنان در بسیاری از مواقع خودبهخود تنشهای اداری را کاهش میدهد. در تعامل کارکنان با یکدیگر یک تشکر ساده، احساس ارزشمند بودن را بهطرف مقابلتان القا میکند. اینکه به چه صورتی این پیام را به همکار خود منتقل کنید، بستگی به جو اداری و موقعیت شما دارد. شما میتوانید از جملات سادهای مانند چه قدر احساس خوبی دارم که در کنار شما مشغول به فعالیت هستم یا ممنونم از تمام کمکها و راهنماییهایی که به من کردی استفاده کنید. این جملات میتوانند در قالب یک ایمیل، کارتپستال و یا حتی بهصورت حضوری و رو در رو بیان شوند. این مهم به شما در جهت برقراری ارتباط مناسب با همکارتان کمک میکند. در پیغامهای خود همیشه سعی کنید بر روی نکات مثبت همکارتان تأکید کنید و او را فردی مهم جلوه دهید. پیشنهاد میکنیم حتی گاهی اوقات متنی جذاب و کوتاه خطاب بهکل گروه و یا مجموعه خود بنویسید. اینگونه تعامل کارکنان با یکدیگر و شما بهبود پیدا میکند.

2- تعامل سازنده کارکنان:
امروزه با تغییر شرایط اجتماعی، نحوهٔ برقراری ارتباط انسانها باهم دستخوش تغییرات زیادی شدند. نقش و تعامل کارکنان با سازمان بسیار حائز اهمیت است. تعامل سازنده کارکنان میتواند استراتژیهای یک سازمان و مدیران را تحت شعاع قرار دهد. لذا تشکر و قدردانی کارکنان از هم امری واجب و ضروری هست. برخلاف آنچه تصور میشود روابط کارمندان در محیط اداری بر جنبههای دیگر زندگی آنها هم مؤثر است. به نظر میآید در جهت ایجاد تعامل سازنده کارکنان باید نسبت به شناخت ویژگیهای یکدیگر اقدام کنند. به معنای دیگر اوقات بیشتری باهم بگذرانند.
گاهی با ارسال یک پیام محبتآمیز میتوانید بسیاری از مشکلات احتمالی و سوءتفاهمهای موجود را حل کرد. تعامل کارکنان باید مستمر و البته به دور از فرسایش باشد. اعتمادسازی در سازمان موجب تحکیم روابط کارمندان میشود. همیشه به یاد داشته باشید احترام به همکار، باعث میشود تا او به ایدهها و خلاقیتهای شما توجه کند. درنتیجه تعامل کارکنان باهم راهکارها و نوآوریهای زیادی برای اجرای طرح بین آنها مطرح میشود. برای اینکه در کار خود پیشرفت کنید نکاتی وجود که بهتر است به آن توجه کنید مانند اینکه وقتی سرتان شلوغ است و نمیتوانید پاسخ همکار خود را بدهید، این را با یک پیام کوتاه و البته محترمانه به او منتقل کنید. به او بگویید که در اسرع وقت به سؤال یا درخواست او پاسخخواهید داد.
تعامل کارکنان تنها به درون سازمان محدود نمیشود. بلکه افراد زیادی هستند که بهصورت غیرمستقیم بر روابط کارمندان و جوسازمانی تأثیرگذارند. گاهی قدردانی یک مشتری منتقلکننده احساس خوشایندی به شما است. بهترین راه بیان حضوری جملات تشکر است زیرا هنگام رودررو شدن، شما میتوانید تمام احساس خود را به همکار خود بگویید. به یاد داشته هنگام تشکر خیلی متواضع و فروتن رفتار کنید. توصیه میشود که توقع زیادی از همکاران خود نداشته باشد زیرا تعامل کارکنان با شمارا دچار اختلال میکند.

3- قدردانی از همکار هنگام ترک محیط کار:
هنگامیکه شما به هر دلیلی قصد ترک محیط کار خود رادارید. قطعاً رفتن بدون هیچ توضیح و ایجاد ارتباط نوعی بیاحترامی به نظر میرسد. تعامل کارکنان را با خود قطع نکنید. شاید درزمانی به هرکدام از آنها جهت کار احتیاج داشته باشید. قبل از خروج پیامی برای همکاران خود بگذارید در آن یادداشت از آنها برای کمکها و رهنمودهایی که به شما کردهاند تشکر کنید. بگویید چقدر اوقات خوش و مؤثری را در این محیط گذرانید و ناراحت هستید که مجبورید آن محیط را ترک کنید. این پیام بهخودیخود باعث ایجاد تعامل سازنده کارکنان با شما خواهد شد. یادتان باشد که این قدردانی شخصیت شمارا بالا میبرد.
از اثرات دیگر پیام تشکر این است که کمک زیادی به افزایش تمرکز حواس کارکنان میکنند. این پیام نوعی گوش دادن غیرمستقیم به نیاز به توجه همکارتان است. با این کار شما به اینکه او وجود دارد بهادادهاید. اگر همکارتان تازهکار است، حتماً با او گرم بگیرید تا او خود را جزو آن سازمان تصور کندو یقین پیدا کند که در جمع شما پذیرفتهشده است. مناسبتهای مهم شخصی کارکنان یک مجموعه چه بهعنوان همکار و چه بهعنوان کارفرما به خاطر داشته باشید. در آن روز سعی کنید فضای شادی را برای آنها به وجود آورید.
میتوانید با یک هدیه کوچک جشنهایی مانند تولد و یا عروسی کارکنان را به آنها تبریک بگویید. باور کنید این کار شما تأثیر شگفتانگیزی در تعامل همکاران و روابط آنها با شما دارد. اگر برای مناسبتهایی مرخصی میگیرید، حتماً از کسی که این لطف را به شما کرده کمال قدردانی انجام دهید. در مقابل هدیهای که از همکاران خود دریافت میکنید، از آنها با جملاتی مانند «چه قدر هدیه شما ارزشمند بود “، از آنها یاد کنید.

4- نکاتی برای بهبود تعامل کارکنان
روند شکلگیری تعامل کارکنان در محیط کار بستگی به موارد زیادی دارد. از آن جمله میتوان به تبادل اطلاعات بین کارمندان اشاره کرد. اینکه کارمندان یک شرکت بتوانند به یکدیگر دانش و داشتههای خود را به یکدیگر آموزش دهند اتفاق جالبی است که علاوه برافزایش بهرهوری سازمان، باعث افزایش عزتنفس بقیه تیم میشود. اینکه افراد احساس کنند درجایی کار میکنند که به ارتقاء فنی آنها اهمیت داده میشود موجب تشویق آنها برای هر چهبهتر عمل کردن به وظایفشان می شود.
این موضوع خود تعامل کارکنان را افزایش میدهد. اگر تمام فعالیتهای رایج در شرکت بهصورت گروهی باشد، تعامل کارکنان را بهصورت مفید طلب میکند. در ابتدای این رابطه افراد ایدههای خود را بهصورت خام مطرح میکنند. سپس جهت گزینش آنها اقدام میشود ممکن است در این پروسه مقداری از ایدهها کنار گذاشته شود و این بازهم باعث تحکیم تعامل کارکنان با یکدیگر میشود.
تعامل کارکنان با مدیران در یک مجموعه هم چیزی است که نباید به آن کمتوجهی شود. همانطور که روابط کارمندان با یکدیگر مهم است. مدیر یک مجموعه نیز یاید هر از چند گاهی با ارسال یک پیام یا ایمیل قدردانی دادن پاداش یا هدیه مالی حس قذردانی خود را نسبت به کارکنان نشان دهد. در اینجا لازم است به نکات دیگری هم اشاره کرد. بهعنوانمثال در محیط کار سوءتفاهم بین مدیران و کارکنان امری طبیعی است. البته این اتفاق بر تعامل کارکنان با آنها بهشدت تأثیر منفی میگذارد.
دلیل اصلی تمامی این رخدادها عدم شناخت کافی و درست مدیران از شخصیت کارمندان خود است. بسیاری از مواقع پیام مدیر بهگونهای دیگر تعبیرمی شود و این خود منجر به ایجاد تنش در تعامل کارکنان با یکدیگر و بعضاً افراد مافوق میشود. تعامل کارکنان عنصر مهمی در موفقیت و پیش برد اهداف یک سازمان به شمار میرود. گاهی مدیران نسبت به چگونگی مدیریت بحران یا شرایط آگاهی کافی ندارند. این عدم آگاهی دلایل متنوعی دارد.

از دلایلی که در تعامل کارکنان و بعضاً روابط کارمندان با یکدیگر ایجاد مشکل میکند میتوان به درک متقابل ناقص از خواستههای طرفین اشاره کرد. در یک محیط اداری روابط و تعامل کارکنان به سطوح مختلفی تقسیمبندی میشوند. سطح اول را تقریباً تمامی پرسنل یک مجموعه به آن واقف هستند. در بخش اول افراد به سه دسته مدیر، مافوق و کارمند تقسیمبندی میشوند و جنبه عمومی تعامل کارکنان بهصورت سلسله مراتبی برقرار میشود.
در تعامل کارکنان و مدیر همیشه یک یا چند نقطه کور به چشم میخورد. این نقطه به معنای فاصله ادراکی مدیر با کارمندان خود است. درواقع بعضی از مسائل هستند که تنها برای مدیران روشن و واضح است و آنها هیچگونه تمایلی ندارند تا دیگر اعضای یک سازمان از آن باخبر شوند. این خود عامل ایجاد اختلال و تنش اداری در تعامل کارکنان میشود. تعامل سازنده کارکنان تنها وقتی میسر است که یک مدیر بین طرحریزی، سازماندهی و رهبری تعادل ایجاد کند.
درمجموع میتوان گفت که تعامل سازنده کارکنان در یک مجموعه تجاری یا آموزشی به ارتقاء سلامت روان و جسم افراد کمک میکند. اینکه شما بتوانید یک ارتباط مناسب با همکار خود برقرار کنید، برگ برنده شما برای پیشرفت در شغلتان بهحساب میاید. اکثر شرکت مبنای سیاستهای خود را بر روی کار گروهی قرار میدهند. حضور در گروه یعنی مواجهشدن با افراد از طیفها و شخصیتهای مختلف که نیازمند ایجاد تعامل کارکنان با شما است.
اقداماتی مانند پیام قدردانی و تشکر گاهی بهعنوان وسیلهای جهت جلوگیری از تنشها استفاده میشود. احساس ارزشمند بودن، یک نیاز بنیادی در بشر است. هر چه این ابراز توجه بیشتر و البته منطقیتر باشد منجر به افزایش بهرهوری سازمان مذکور و همچنین افزایش عزتنفس و خودباوری کارمندان میشود. این موضوع تعامل کارکنان را نیز در جهت مثبت تقویت مینماید. روابط کارمندان با افراد مافوق هم باید همراه با شناخت مدنظر قرارداد.

منابع:
۱- https://toughnickel.com › Business › Workplace Issues
2- https://owlcation.com/academia/Thank-you-Message-for-Mentor-Samples-of-What-to-Write-in-a-Card
3- https://toughnickel.com/business/Thank-You-Message-for-Colleague-With-Sample-Letters
4- https://blog.hubspot.com/marketing/good-coworker